Slávnostná omša

Slávnostná omša — čo treba pripraviť

    a) v presbytériu na svojich miestach:
    — misál;
    — lekcionár;
    — koncelebračné knižky;
    — modlitby veriacich tak pre celebranta ako aj pre diakona;
    — knihu spevov;
    — kalich dostatočnej veľkosti prikrytý vélom;
    — (pallu);
    — korporál;
    — purifikatórium;
    — tácu, nádobu s vodou, uterák;
    — nádobu s vodou na požehnanie ak sa použije pri úkone kajúcnosti;
    — paténu na prijímanie veriacich;

    b) na vhodnom mieste:
    — chlieb, víno a vodu (iné dary);

    c) v sekretáriu:
    — knihu evanjelií;
    — kadidelnicu a navikulu s tymiánom;
    — kríž na sprievod;
    — šesť, štyri, alebo aspoň dva svietniky so zažatými sviecami (ak sa nenesú všetky, ostatné pripravia pri oltári);
    okrem toho:
    — pre hl. celebranta: humerál, albu, cingulum, štólu, kazulu;
    — pre koncelebrantov: humerály, alby, cingulá, štóly, kazuly;
    — pre diakonov: humerály, alby, cingulá, štóly, dalmatiky;
    — pre ostatných posluhujúcich: humerály, alby, cingulá, alebo superpelície, ktoré sa obliekajú na reverendu, alebo iné schválené rúcha.
    Posvätné rúcha majú byť vo farbe omše, ktorá sa slávi, alebo slávnostnej farby.

Informácie o Adam Sýkora

Obrázok používateľa Adam Sýkora

Krátke info o sebe (nepovinné)

Autor článkov z oblasti liturgiky a o liturgii.

ThLic. Mgr. Adam Sýkora, Ph.D. (✴1977) základné štúdium psychológie absolvoval na UCM v Trnave (2003-2008), základné štúdium teológie absolvoval na RKCMBF UK v Bratislave (1998-2002, 2005-2008), postgraduálne štúdium teológie absolvoval na KTF UK v Prahe (2009-2017). Systematicky sa venuje najmä liturgickým knihám, liturgickej textovej kritike, prekladom liturgických textov do slovenčiny a liturgickému právu — rubricistike. Je autorom viacerých článkov v časopise Liturgia, na portáli christ-net.sk a príspevkov na konferenciách.

E-mail: liturgika (at) gmail.com

ORCID iD: 0000-0002-5235-9694 ORCID (medzinárodná identifikácia autorov)

Zobraziť celý profil používateľa

Redakčné články